Pages

Monday 17 December 2012

Makaroni Bakar


Resepi Makaroni Bakar (Hidangan : 7-10orang)

Bahan-bahan:
500gm makaroni
2 sudu besar minyak kelapa
2 bungkus daging kisar (direndam dan ditos)
sedikit lada sulah (white pepper)
sedikit lada hitam (black pepper)
5 ulas bawang merah (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
sedikit halia (dikisar)

2 tin sup cendawan Campbell (yang putih ok-bukan perisa bolognese)
2 biji telur
1 tin air (mengikut sukatan tin sup cendawan Campbell)

250gm sayur sampur
cheddar cheese
parmesan cheese
garam secukup rasa
sedikit mentega
3-5 sudu besar minyak sayuran/zaitun

Cara penyediaan:
1.   Masukkan makaroni dalam periuk. Isikan air sehingga menutupi makaroni tersebut. Masukkan minyak kelapa dalam periuk. Rebus makaroni tersebut sehingga empuk dan lembut.
2.   Setelah empuk dan lembut, toskan makaroni dan masukkan dalam bekas.
3.   Bersihkan daging kisar tadi dan ditoskan.

4.   Letakkan kuali di atas periuk. Nyalakan api yang sederhana besar. Masukkan minyak sayuran/zaitun.Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan dan naik bau.Masukkan daging kisar dan gaul sehingga sebati.

5.   Masukkan lada hitam dan lada sulah. Gaul sekali lagi.
6.   Masukkan sayur campur dan gaul lagi. Masukkan garam dan perasakan mengikut kehendak anda.

7.   Masakkan daging sehingga empuk. Apabila dah empuk, tutup api dan masukkan dalam bekas.
8.   Masukkan sup cendawan ke dalam periuk. Isikan air dalam 1 tin sup cendawan tersebut dan tuangkan dalam periuk.
9.   Masukkan 2 biji telur yang telah dipecahkan. Kacau sehingga sebati dan terus kacau sehingga mendidih.

10. Setelah mendidih, tutup api dan sejukkan.
11. Sekarang, gunakan periuk pemanggang, sapukan mentega pada bahagian atas dan bawah periuk  pemanggang.
 

12. Taburkan selapisan makaroni di bahagian bawah.
13. Taburkan selapisan daging kisar yang telah dimasak tadi di atas lapisan makaroni tadi.

14. Taburkan cheddar cheese di atas lapisan daging kisar tadi.


15. Taburkan sekali lagi makaroni di atas lapisan cheddar cheese tadi.

16. Tuangkan sup cendawan sehingga menutup lapisan makaroni tadi.

17. Taburkan parmesan cheese ke atas lapisan sup cendawan.

18. Tutup periuk pemanggang dan bakar di atas dapur pada api kecil.

19. Setelah masak sepenuhnya, terbalikkan bahagian atas tadi ke atas dapur api dan bakar sehingga masak sepenuhnya.


20. Setelah siap, masukkan dalam bekas dan gaulkan sehingga sebati. Sudah boleh dimakan (",)


No comments:

Post a Comment