Pages

Monday 17 December 2012

Bakso


Resepi Bakso (Hidangan 7-10orang)


Bahan-bahan Bihun dan Sup Bakso:
1 kg bebola daging
Bawang putih dimesin
Halia yang dihiris
Sedikit lada sulah (white pepper)
Sedikit lada hitam (black pepper)
1 bungkus sup bunjut
2 kiub pati ayam Knorr
1 ikat sayur sawi
1 kg bihun
Garam secukup rasa

Sambal kicap:
10 biji cili padi
1 ulas bawang putih
Kicap manis
Kicap masin
2 biji limau sambal (ambil jus)

Hiasan:
Daun bawang
Daun sup
Bawang goreng

Cara penyediaan:

Bihun dan Sup Bakso
1. Rendam bihun dalam air panas. Setelah lembut, toskan bihun tu.(Saya gunakan maggi goreng ajer).
2. Masukkan air dalam periuk (lebih kurang 1/2 bahagian atau 3/4 bahagian periuk).
3. Masukkan bebola daging, bawang putih dan halia. Biarkan ia mendidih pada api yang sederhana besar.
4. Masukkan lada sulah, lada hitam dan sup bunjut. Biarkan ia mendidih pada api yang perlahan.
5. Setelah mendidih, masukkan kiub pati ayam dan garam. Kacau sehingga ia larut.
Permulaan memasak.

 Selepas mendidih
6. Sayur sawi dibersihkan dan ditos. Kemudian, direbus (jangan terlalu lama) dan ditoskan.
 sayur sawi direbus

setelah siap direbus

7. Tutup api, hidangkan bihun dalam mangkuk dan hiaskan dengan sawi,  daun bawang, daun sup dan bawang goreng.

Sambal kicap
1. Tumbuk cili padi dan bawang putih hingga lumat.
2. Masukkan kicap manis dan kicap masin. Perasakan mengikut kesuaian anda.
3. Masukkan perahan jus limau. (Tidak perlu banyak sekiranya hendak rasa pedas).



No comments:

Post a Comment